Spor Eğitmenliği Fitness Antrenörlüğü

Spor Eğitmenliği Fitness Antrenörlüğü


En Sağlıklı Meslekler, Spor eğitmenliği Fitness Antrenörlüğü Mesleği, Fitnes Antrenörü Nasıl Olunur? Spor Antrenörü Olma Koşulları.

Beden Eğitimi Ve Spor Yüksek Okulları Mezunları Kursa Gitmeden 1. Kademe Antrenörlük Belgesi Alabiliyor. Bu Belge İle Spor Salonu Açılamıyor. Spor Salonu Açmak İçin 2. Kademe Antrenör Belgesi Sahibi Olmanız Veya Belgeyi Kiralamanız Gerekli. Spor Hocalığı İçin Bir Başka Yol İse Federasyonların Her Yıl Açtığı Kurslara Katılarak Kursu Başarıyla Tamamlayanlar Spor Antrenörlüğü Belgesi Alabiliyor.

SPOR EĞİTMENİ FİTNESS ANTRENÖRÜ OLMAK
Türkiye'de Her Yıl Birçok Spor Salonu Açılıyor, Sağlıklı Yaşamın Önemi Anlaşıldıkça Sağlık İçin Spor Yapanların Sayısı Da Artıyor. İşte Bu Artışa Paralel Olarak Spor Akademisi Mezunu Spor Hocalarına Büyük Talep Duyuluyor. Kimi Salonlarda Çalışıyor, Kimi Sağlık Kulüplerinde, Kimileri İse Özel Ders Veriyor Hatta Futbolcular Gibi Transfer Olanlar Bile Bulunuyor. İşte Son Yılların Popüler Mesleği Spor Hocalığı.

Keyifli Bir Meslek Olan Spor Hocaları Hem Sağlık İçin Çalışma Yapıyorlar Hem De Kazançlarını Bu İşten Sağlıyorlar. Peki Bir Spor Salonu Açmak İçin Ne Gibi Şartlar Gerekiyor.
Spor Salonu Açmak İsteyenlerin Mutlaka Bir Eğitim Alması Gerekiyor. Bununla İlgili Bir Kursa Gitmek Gerekli. Eğer Platess Antrenörlüğü Yapacaksanız Uluslararası Bir Yerden Bir Sertifika Almanız Gerekiyor. Bunun Yanında Meslekte En Az 2 Yıl Çalışmış Olma Şartı Bulunuyor. Kursu Bitirdikten Sonra Yaklaşık 100 Kişiye Ders Vermiş Olmanız Gerekli. Meslekte 2 Yıllık Bir Tecrübeden Sonra Spor Salonu Açmaya Karar Verebilirsiniz.

Eğitimli Spor Hocalarına Sadece Büyük Spor Salonlarından Talep Yok Onları 5 Yıldızlı Otellerde Büyük Bir İstekle Arıyor. Spor Akademilerden Mezun Olanlar Sadece Öğretmenlik Değil, Dünya Genelinde Sürekli Artmakta Olan Spor Eğitmenliği Pastasından Pay Almakta. Spor Eğitmenlerine Çok Büyük Bir Talep Var Sektör Son Yıllarda Katlanarak Büyümekte. Spor Eğitmenleri Özel Dersler Vererek Ek Gelir De Kazanabiliyorlar. Spor Akademileri Mezunları Kendilerini Geliştirebilirlerse Öğretmenlik Dışında, Otellerde, Kulüplerde, Spor Merkezlerinde İş İmkanı Sağlayabiliyorlar.

Spor Hocalarının Kariyerleri:
Öncelikle Sertifikanızı Aldıktan Sonra Bir Spor Salonunda Spor Eğitmeni Olarak En Az Çalışmaya Başlamalısınız. Daha Sonra Spor Salonunda Yöneticilik Yapabilir 2 Yılın Sonunda Kendi Spor Salonunuzu Açarak Çok Para Kazanmaya Başlayabilirsiniz.

Türkiye Vücut Geliştirme Fitness Federasyonu Antrenör Eğitim Talimatı:
Antrenör Eğitim Kursları Ve Eğitim Seminerleri Gençlikli Hizmetleri Spor İl Müdürlükleri Ve Sporla İlgili Diğer Kurum Ve Kuruluşların Gereksinimleri Temel Alınarak, Doğrudan Vücut Geliştirme Fitness, Federasyonunca Veya Federasyonun İzniyle Düzenlenir.

Antrenör Kurslarına Katılacaklarda Aranılacak Şartlar
Genel Koşullar
Kademeler İtibarıyla Antrenör Eğitim Kurslarına Katılacaklarda Aşağıdaki Şartlar Aranır.
A) En Az Lise Veya Denge Okul Mezunu Olmak. Milli Sporcularda Tahsil Şartı Aranmaz.
B) Görevini Devamlı Yapmasına Engel Olabilecek Vücut Veya Akıl Hastalığı İle Malül, Engelli Spor Branşlarında İse Yalnızca Görme Ve Zihinsel Engelli Olmamak,
C) Taksirli Suçlar İle Kısa Süreli Hapis Cezasına Seçenek Yaptırımlara Çevrilmiş Veya Aşağıda Sayılan Suçlar Dışında Tecil Edilmiş Hükümler Hariç Olmak Üzere, 6 Aydan Fazla Hapis Veyahut Affa Uğramış Olsalar Bile Devletin Güvenliğine Karşı Suçlar, Anayasal Düzene Ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar, Devlet Sırlarına Karşı Suçlar Ve Casusluk, Zimmet, İrtikap, Rüşvet, Hırsızlık, Yağma, Dolandırıcılık, Gibi Yüz Kızartıcı Veya Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlar, Fuhuş, Uyuşturucu Ve Uyarıcı Madde İmal Ve Ticareti, Kullanımı, Kullanımını Kolaylaştırma, Kullanmak İçin Satın Alma, Kabul Etmek Veya Bulundurmak Veya Şeref Ve Haysiyeti Kırıcı Suçtan Veya İhaleye Fesat Karıştırma, Edimin İfasına Fesat Karıştırma, Suçtan Kaynaklanan Mal Varlığı Değerlerini Aklama, Kaçakçılık, Vergi Kaçakçılığı Ve Haksız Mal Edinme Suçlarından Hükümlü Bulunmamak.
D) 7/1/1993 Tarihli Ve 21458 Sayılı Resmi Gazete’de Yayımlanan Spor Genel Müdürlüğü Amatör Spor Dalları Ceza Yönetmeliği İle Özerk Spor Federasyonlarının Disiplin Veya Ceza Talimatlarına Göre Son Üç Yıl İçinde Olmak Kaydıyla; Bir Defada 6 Aydan Daha Fazla Veya Bu Süre İçerisinde Toplamda 1 Yıldan Fazla Ceza Almamış Olmak.
E) En Az 18 Yaşını Doldurmuş Olmak,
F) Antrenör Olarak Çalıştığı Her Yıl İçin Antrenörlük Lisansını Vize Yaptırmış, Vize Ücretini Yatırmış Olmak,
Ancak, Başvurunun Fazla Olması Halinde Yukarıdaki Şartların Yanında Sırasıyla; Vücut Geliştirme, Fitness Ve Bilek Güreşi Branşlarında Milli Sporcu Olmak, Üniversitelerin Beden Eğitimi Ve Spor Eğitimi Veren Yüksek Öğrenim Kurumları İle Diğer Üniversite Ve Yüksekokullardan Vücut Geliştirme, Fitness Ve Bilek Güreşi Branşlarından Mezun Olmak, Yabancı Dil Bildiğini Belgelemek Ve En Az 5 Yıl Lisanslı Sporcu Olmak Tercih Sebebidir.



Antrenör Sınıflandırılması
Antrenörler Her Spor Dalında (V) Kademe Olmak Üzere Aşağıdaki Şekilde Sınıflandırılır;
A) I. Kademe, (Yardımcı Antrenör)
B) II. Kademe, (Antrenör)
C) III. Kademe, (Kıdemli Antrenör)
D) IV. Kademe, (Başantrenör)
E) V. Kademe, (Teknik Direktör)

Görev Alanları
Her Kademedeki Antrenör Lisansına Sahip Olanlar Aşağıdaki Alanlarda Görev Yaparlar;
A)I. Kademe (Yardımcı Antrenör) : Üst Düzey Antrenörün Yanında Ve Spora Yeni Başlayanlarda.
B)II. Kademe (Antrenör) : Minikler Ve Yıldızlar Kategorisinde.
C)III. Kademe (Kıdemli Antrenör) : Gençler Ve Büyükler Kategorisinde.
D)IV. Kademe (Başantrenör) : Büyükler Ve Milli Takımlarda.
E)V. Kademe (Teknik Direktör) : Büyükler Ve Milli Takımlarda
Üst Kademedeki Antrenör Lisansına Sahip Olanlar Alt Kademelerde De Görev Alabilirler. İlgili Spor Dalında Üst Kademe Antrenör Bulunmaması Halinde Bir Alt Kademedeki Antrenör Görevlendirilebilir.

Eğitim Kademeleri:
Antrenör Eğitim Kursları Vücut Geliştirme, Fitness Ve Bilek Güreşi İçin (V) Kademede Yapılır.
A) I. Kademe (Yardımcı Antrenör): Bu Kademe İçin Düzenlenen Eğitim Programını Kapsar.
B) II. Kademe (Antrenör): I. Kademe Yardımcı Antrenör Lisansına Sahip Ve En Az
1 Yıl Üst Kademe Antrenörün Yanında Çalışmış Olduğunu Belgeleyen Bu Süre İçerisinde Sporla İlgili En Az 1 Seminer Görmüş Antrenörlerin Katılabildiği Eğitim Programını Kapsar.
C) III. Kademe (Kıdemli Antrenör) : II. Kademe Antrenör Lisansına Sahip Ve II. Kademede En Az 2 Yıl Çalışmış Olduğunu Belgeleyen Ve Bu Süre İçerisinde Sporla İlgili En Az 2 Seminer Görmüş Antrenörlerin Katılabildiği Eğitim Programını Kapsar.
D) IV. Kademe (Başantrenör): III. Kademe Antrenör Lisansına Sahip Ve III. Kademede En Az 3 Yıl Çalışmış Olduğunu Belgeleyen Ve Bu Süre İçerisinde Sporla İlgili En Az 3 Seminer Görmüş Antrenörlerin Katılabildiği Eğitim Programını Kapsar.
E) V. Kademe (Teknik Direktör): IV. Kademe Antrenör Lisansına Sahip Ve IV. Kademede En Az Dört Yıl Çalışmış Olduğunu Belgeleyen Ve Bu Süre İçerisinde Sporla İlgili En Az Beş Bilimsel Spor Aktivitesi Görmüş Antrenörlerin Katılabildiği Eğitim Programını Kapsar.

Belge Verilmesi
Her Kademede Açılan Antrenör Eğitim Kurslarını Başarı İle Bitirenlere Türkiye Vücut Geliştirme, Fitness Federasyon Başkanı Ve Başkan Vekili İmzasını Taşıyan Antrenör Belgesi Verilir.
Seminerlere Katılanlara İse; Türkiye Vücut Geliştirme, Fitness Federasyon Başkanı, Başkan Vekilinden Birinin İmzasını Ve Seminer Sorumlusunun İmzasını Taşıyan Katılım Belgesi Verilir.

Lisans Verilmesi
Antrenör Belgesini Almış Olanlara Antrenörlük Yaptıklarını Belgelemek Kaydıyla Türkiye Vücut Geliştirme Fitness Federasyonunca Lisans Verilir. Antrenör Lisans Vize İşlemleri İle İlgili Esas Ve Usuller Türkiye Vücut Geliştirme Fitness Federasyonunca Belirlenir.
Antrenörler Çalışacakları Her Yılın Başında (Ocak Ayında) Türkiye Vücut Geliştirme Fitness Federasyonu Tarafından Belirlenen Vize Ücretini Ödeyerek, Lisanslarını Vize Ettirmek Zorundadır.

Kurslarda Devam Zorunluluğu
Kursa En Fazla Bir Tam Gün Veya 2 Yarım Gün Mazeretsiz Katılmayan Kursiyerlerin Kursla İlişkileri Kesilir.Kurs Süresince 3 Günü Geçen Raporlar Devamsızlıktan Sayılır Ve Kursiyerlerin Kursla İlişkileri Kesilir.

Üniversitelerin Beden Eğitimi Veya Spor Eğitimi Veren Yüksek Öğrenim Kurumlarından Mezun Olanlar
18/09/2004 Tarih Ve 25587 Sayılı Resmi Gazete’ De Yayımlanan Yönetmeliğin 3. Maddesiyle Yapılan Değişiklik. Üniversitelerin Beden Eğitimi Veya Spor Eğitimi Veren Yüksek Öğrenim Kurumlarından Mezun Olanlardan Kademeler İtibariyle Aşağıda Belirtilen Bentlerden Yalnızca Bir Branşta Olmak Şartıyla Talep Ettikleri Spor Dalında Antrenör Belgesi Alabilmesi İçin;
A) Üniversitelerin Beden Eğitimi Veya Spor Eğitimi Veren Yüksek Öğrenim Kurumlarından Mezun Olup Herhangi Bir Spor Dalında İhtisas Eğitimi Almayan Ancak Vücut Geliştirme, Fitness Spor Dalında Ağırlıklı Olarak Seçmeli Eğitim Alanlara, O Dalda I. Kademe (Yardımcı Antrenör) Antrenörlük Belgesi,
B) Üniversitelerin Beden Eğitimi Veya Spor Eğitimi Veren Yüksek Öğrenim Kurumlarından Mezun Olanlardan Eğitim Gördükleri İhtisas Dersi (Vücut Geliştirme, Fitness) İle İlgili Olarak Durumlarını Belgelemeleri Şartıyla Uzmanlık (İhtisas) Vücut Geliştirme, Fitness Spor Dalında II. Kademe Antrenör Belgesi,
C) Üniversitelerin Beden Eğitimi Veya Spor Eğitimi Veren Yüksek Öğrenim Kurumlarının Antrenör Eğitimi Bölümü (Vücut Geliştirme Ve Fitness) Mezunlarına III. Kademe (Kıdemli Antrenör) Antrenör Belgesi, III.Kademe (Kıdemli Antrenör) Antrenör Belgesini Aldıktan Sonra 3 Yıl Boyunca Vücut Geliştirme, Fitness Spor Dalında Antrenörlük Yaptığını Ve En Az 2 Seminere Katıldığını Belgeleyenlere, Başvurusu Halinde Doğrudan IV.Kademe (Başantrenör) Antrenör Belgesi Verilir.

Yurt Dışındaki Üniversitelerin Beden Eğitimi Veya Spor Eğitimi Veren Dört Yıllık Yüksek Öğrenim Kurumlarından Mezun Türk Vatandaşları İle Türk Vatandaşlığı Hakkını Elde Eden Yabancıların Öğrenim Denkliği Yüksek Öğretim Kurumu Tarafından Kabul Edilen Ve Spor Dalındaki İhtisaslarını Belgeleyen Kişilere; Spor Eğitim Daire Başkanlığınca Oluşturulacak Denklik Komisyonu Kararının Genel Müdürlük Makamının Onayından Sonra (A), (B) Ve (C) Bentlerinden Durumuna Uygun Olan Yalnız Bir Spor Dalında Antrenör Belgesi Verilir.