Yeni İş Kuracakların Dikkat Etmesi Gerekenler

Yeni İş Kuracakların Dikkat Etmesi Gerekenler


Yeni İş Kuracakların Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir, Kendi İşini Kurmak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler.

Birçok Kişinin Hayalidir Kendi İşini Kurmak. Kendi İşinde Çalışıp Daha Az Kazanmak Birçok İnsana Daha Cazip Gelmektedir. Ama Kendi İşini Kurmak O Kadar Kolay Değildir. Bazı İnsanların Sermayesi, Yeteneği Ve Bir İş Kurmak İçin Sahip Olduğu Birçok İmkan Olmasına Rağmen, Kendi İşini Kuramaz.

Kendi İşini Kurmak
İmkanları Olduğu Halde İş Kuramamanın En Büyük Sebebi, Para Kazandıracak Olan Şeyin Pazarlanamamasıdır. Pazarlama Bu İşin Temel Noktasıdır. Pazarlama Konusuna Girmeden Önce Elbette Ki Nasıl Bir İş Yapacağımızı Belirlemiş Ve İş Planınızı Yapmış Olmanız Gerekiyor.

Ne İş Yapacaksınız
Öncelikle Ne İş Yapacağınıza Karar Vermeli Bu İş İle Alakalı Araştırma Yapmalısınız. Bu İş İçin Bilmeniz Gereken Yasal Konular Nelerdir, İş Yeri İçin Mekan Seçimi Nasıl Yapılır, Hedef Kitleniz Ve Rakipleriniz Kimlerdir, Sizin İçin Gerekli Sermaye Nedir, Kuracağınız İşi Devam Ettirmek İçin Gereken İş Gücü Ve Maddi Gider Nelerdir, Gibi Sorunların Cevaplarını Araştırmalısınız. Bu Sorunların Cevapları Size En İyi İş Seçimi Konusunda Da Destek Sağlayacaktır.

İş Planlaması Yapma
Bir İş Kurarken Önceden Yapacağınız Araştırmalar, İlerde Zaman Ve Para Kaybını Önleyecektir. Aslında Şirket Kurmadan Önce Yapılacak Araştırmalar Tek Başına Yetmez. Şirket Kurduktan Sonra Bu Şirketi Nasıl İdame Ettireceğiniz Konusunda Da Planlamalar Yapmalısınız.

İş Planı Yaparken, Tüm Aşamaları Yazılı Bir Doküman Haline Getirmekte Fayda Vardır. Sürekli Planlı Ve Zamanlı Çalışmanın Faydalı Hakkında Sözler Duyar, Yazılar Okuruz, Ama İş Uygulamaya Gelince Birçok Kişi Bunları Göz Ardı Eder.

Bir İş Planında Olması Gereken Farklı Aşamalar Vardır, Ama Ana Başlıkları Şöyle Sıralayabiliriz.

İş Tanımı
Ne İş Yapacağınıza Karar Verdikten Sonra Bu İşi, Birde Kendi Cümlelerinizle Tanımlamanız Gerekli. Böylece İşinizi Daha Somut Veriler İle Tanımlamış Olursunuz. Ayrıca Bu Size İşinizi İle Alakalı Vizyon Kazandırır. İş Tanımı Sadece Bununla İbaret Değildir. İş Tanımınız İçinde, İş Tipi, Organizasyon Şeması, Çalışanların Durumu, Tahmini Giderler, Çalışma Şekliniz Gibi Konu Başlıkları Da Yer Almalıdır.

İşinizin Amacı
Elbette İşinizin Amacı Maddi Gelir Elde Etmektedir. Buradaki Amaç, İşinizi Nasıl Başarılı Yapacağınız İle Alakalı Bir Konudur. İşiniz Neden Başarılı Olacak, Sizi Rakiplerinizden Ayıran Farklarınız Neler, Piyasadaki Hangi Açığı Kapatıyorsunuz, Hangi İhtiyaca Çözüm Buluyorsunuz, Gibi Sorunların Cevaplarını İçerir, İşinizin Amacı.

Kaynak
İşiniz İçin Gerekli Olan İnsan Gücü Ve Maddi Desteği Nereden Ve Nasıl Sağlayacaksınız. Kredi Çekmeniz Gerekecekse Bunu Nasıl Halletmeyi Düşünüyorsunuz, Çalışanlarınızda Aradığınız Özellikler Ve Onlara Ayırdığınız Parasal Kaynak, Gibi Konuları Belirlemelisiniz.

En Önemli Konu Pazarlama
Pazarlama Konusunda Gerçekten Bir Planınız Olması Gerekiyor, Çünkü Bunca Çaba, Bunca Araştırma Ve Harcamalar Boşa Gidebilir. Konunun Başında Da Söylediğimiz Gibi, Pazarlama Olmadan Ne Kadar Gücünüz Olursa Olsun İş Yapamazsınız.

Hedef Kitle
Ürün Veya Hizmetinizi Alabilecek Hedef Kitleleri Belirlemelisiniz. Onların Sizin Ürünüz İle Olan İlişkilerini Tanımlamalınız Ve Neden Sizin Ürününüzü Almaları Konusunda Araştırmalar Yapmalısınız.

Pazar Araştırması Ve Rekabet
Ürün Veya Hizmetinizi Sunmadan Önce Bu Ürün Veya Hizmete İnsanların Ne Kadar İhtiyacı Ve Rağbet Göstereceğini Belirlemelisiniz. Ayrıca Rakiplerinizin Pazardaki Gücünü Bilmeli Ve Onlardan Ne Kadarını Almayı Planladığınızı Raporlamalısınız. Rakiplerinizin Ne Durumda Olduklarını, Neler Yaptıklarını Ve Tecrübelerini Öğrenmeye Çalışmalısınız. Ayrıca Onların Pazarda Eksik Kaldıkları Yönleri Ve Müşterilerinden Gelen Olumsuz Geri Dönüşleri Takip Etmelisiniz.

Ürün Kalitesi Ve Fiyat
Uzun Vade De Başarılı Bir İş Kurmak İstiyorsanız, Kaliteli Ürünleri Mümkün Olan En Makul Fiyatlardan Sunmalısınız. Kaliteden Asla Ödün Vermemek Uzun Yıllar Boyu Ekmeğini Yiyebileceğiniz Bir İş Anlamına Geliyor.

Satış Planı, Dağıtım Ve Pazarlama İlişkisi
Ürün Veya Hizmetlerinizi Nasıl Satacağınızı, Nasıl Dağıtacağınızı, Nasıl Tedarik Edeceğinizi İyi Belirlemek Lazım. Haftalık, Aylık, Yıllık Satış Planları Ve Hedefleri Olmalıdır. Bunların Dağıtımı, Satış Sonrası Hizmetleri Olacaksa Bu Konuların Size Ekstradan Ne Gibi Yükü Olacağını Hesaplamalısınız.

Para Yönetimi
İşinizi Kurmak Ve Devam Ettirebilmek İçin Şüphesiz Her Aşamada Maddi Güce İhtiyacınız Olmalıdır. İşinizin İlk Aşamasında Çok Kar Edemeyebilir, Bazen Çok Bazen Az Kazanabilirsiniz. Kazanılan Paranın Ne Kadarını Sermayeye Aktaracaksınız Ne Kadarını Harcayacaksınız, Gibi Konularda Planlama Yapmanız Gerekecektir. Elinizdeki Paranın Ayrıca Organizasyon İçindeki Dağılımı Konusunda Da Planlarınız Olmalı. Çalışanlara Ne Kadar Yatırım, Ekipmanlara Ne Kadar, Ürün Kalitesine Ne Kadar Para Harcayacaksınız.

Şirket Artık Belli Bir Karlılık Oranını Kazandıktan Sonra, Şirketteki Birçok Konu Uzmanlık Alanlarına Göre Bölünmeli Ve İlgili Kısımlar İçin İlgili Uzmanların Çalışacağı Departmanlar Kurulmalıdır.